Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Arborétumok napja

Utolsó módosítás: 2019. június 13.

Családi terepjáték, madárbemutató, interaktív kémiai és fizikai kísérleti show. Idén is látványos és érdekes programokkal várta az érdeklődőket az Erdőtelki Arborétum az Arborétumok Napja elnevezésű országos rendezvény alkalmából.

Az Arborétumok Napja programsorozatot 2015-ben indította útjára a Földművelésügyi Minisztérium annak érdekében, hogy elősegítse az arborétumokban és botanikus kertekben folyó munka népszerűsítését.

Az Erdőtelki Arborétumban évek óta hagyomány, hogy csatlakoznak az országos kezdeményezéshez. Zöllei Tamás, a botanikus kert vezetője elmondta: mivel Erdőtelken úgynevezett dendrológiai gyűjtemény található, vagyis főként fás szárú növényekkel foglalkoznak, így a programok is javarészt ehhez kapcsolódtak. A park területére kitelepülő állomásokon volt többek között memóriajáték, valamint hazai fafajtákat felismerő feladat is. A programok nagy részét ezúttal is az Eszterházy Károly Egyetem oktatói készítették elő és tartották meg.

Az erdőtelki programból ezúttal sem hiányozhatott a Varázstorony csapatának látványos fizikai és kémiai kísérletekből álló interaktív bemutatója, ahol a gyerekek nemcsak nézhették, hanem ki is próbálhatták a kísérleteket.

A szervezők az idei évre madárbemutatót is szerveztek. Kisteleki Gergely, a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház munkatársa három harris-szel (Közép- és Dél-Amerikában őshonos ragadozómadár) és egy kormoránnal érkezett az arborétumba. A látogatók egy rövid előadás keretein belül megismerkedhettek a két madárfajjal. Megtudhatták többek között azt is, hogy a Gergelynél élő harris-ek rendszeresen dolgozni járnak. Az az egyik feladatuk, hogy budapesti éttermek kerthelységeitől távol tartsák a galambokat.

Az Arborétumok Napja rendezvényhez csatlakozó botanikus kerteknek, így az Erdőtelki Arborétumnak is az a célja, hogy játékos feladatokon keresztül közelebb hozzák a látogatókhoz a természetet, hogy bemutassák hazánk sokszínű növényvilágát, valamint az, hogy a természet szeretetére neveljék a látogatókat – gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

szöveg: Nagy Réka
fotók: Nagy Réka, Láposi Réka

A rendezvény a 4 Campus Program- A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése az Eszterházy Károly Egyetemen című, EFOP-3.4.4-16-2017-00024 számú projekt keretében valósult meg.


< Vissza