Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Céljuk a Szalában élő családok segítése

Utolsó módosítás: 2020. október 27.

Az Eszterházy Károly Egyetem közössége ezúttal a Szala városrészben élő árvízkárosultak megsegítéséért fogott össze.

Konferenciát és koncertet is szervezett az elmúlt héten egyetemünkön az Egri Roma Szakkollégium, mely jótékonysági koncerten a Szalapart városrészen élő árvízkárosult családoknak gyűjtöttek. A koncerten és az azt követő napokban 350 ezer forint gyűlt össze, amit az egyetem rektora, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona át is adott a hétfői napon. Az egybegyűltek előtt a Líceum Kápolnájában a rektor köszönetet mondott az egyetem polgárainak az összefogásért, valamint a Szociálpedagógia Tanszéknek és az Egri Roma Szakkollégiumnak a munkáért, mellyel a városrészben élő családokat támogatják.

Szabó György, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat csoportvezetője kérdésünkre elmondta: az adományt a Szalában élő árvízkárosultaknak adják majd át: nyolc családnak, akiknek június 27-én el kellett hagynia az otthonát.
– A családoknál eltérő problémákat jelentett az árvíz, volt, akinek bontásra ítélték a műszaki ellenőrzés során a házát, volt, aki vissza tudott már költözni, sok házban azóta már vakoltak, felújítottak. Az ingatlanok helyrehozása és a téli időszak minden ott élő család számára megterhelő, így ez az adomány ennek az időszaknak a megoldását tudja segíteni – nyilatkozta Szabó György.

Az egyetem hallgatói is kiveszik a részüket a városrészben élők megsegítésében, erről mesélt az adományátadást követően Gáspár Sándor, az Egri Roma Szakkollégium elnökségi tagja. Mint megtudtuk, az Egri Roma Szakkollégium elindított egy projektet, melybe bevonták az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóit is, főképp tanító, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelő szakosokat. A párba osztott szakkollégisták és hallgatók munkáját a SZATECS tagjai támogatják: feltérképezték például számunkra azt, hogy kiknek, hogyan tudnak segíteni. A célok és a munka összehangolását követően hallgatóink minden héten ellátogattak a városrészbe a családokhoz vagy épp a közösségi házba.

– Én elsőként egy csecsemő- és kisgyermeknevelő hallgatói segítőt kaptam magam mellé, és a tapasztalati szakértővel együtt mentünk ki a családhoz. A család kezdetben kissé feszélyezve érezte magát, de idővel egyre jobban sikerült kiépítenünk a bizalmat és már tudtunk beszélgetni az élet szinte minden területéről, legfőképpen a családban élő csecsemőről – mesélte Sándor. Mint elárulta, a koronavírus terjedése miatt sajnos a családlátogatást meg kellett szakítaniuk. A projekt újraindítását követően átalakították a látogatásokat: immár a Szalai Közösségi Házban várják a diákot, akit korrepetálnak. A pároknak megvannak a mentoráltjaik, akikkel foglalkoznak – a hangsúlyt  a tantárgyi korrepetálásra és a motiválásra helyezve.

– Van, amikor azt érezzük, többet ér, ha egyszerűen csak beszélgetünk a gyerekekkel. Egyre többször fordul elő, hogy már várnak minket, mire odaérünk. Hatékony, konstruktív munka ez, olyan fontos misszió, amit a Szalában élők rendkívül értékelnek. A személyes jelenlétben és a rendszerességben van a program kulcsa, hogy tudják: számíthatnak ránk – osztotta meg velünk Gáspár Sándor.

Zárásképp elárulta: úgy értékeli, már vannak sikertörténetek, legyen az akár egy jól sikerült matekdolgozat vagy az, hogy a foglalkozásoknak köszönhetően megváltozik a diákok mentalitása, hozzáállása.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor

 


< Vissza