Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A rockzene és a rendszerváltás

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 23.

Szeptember 19-én a MAB-Eszterházy Akadémiai Klubban dr. Fodor János, a Babes-Bolyai Tudományegyetem történész oktatója (Kolozsvár) tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást Rockforduló és metálváltás: a rendszerváltás rockzenei recepciója címmel.

Az előadó érdekes, zenei részletekkel is illusztrált előadásában a magyar (elsősorban a magyarországi) rockzenei élet sokszínűségét, a különböző irányzatok képviselőinek jellegzetességeit (a zene és a szöveg oldaláról egyaránt) mutatta be az 1970-es évek végétől a 2000-es évekig.

Külön kitért arra, hogy miként változott a politikai hatalom és a rockzenei élet viszonya a késő-kádári három T (tiltott-tűrt-támogatott) kultúrpolitikájától a rendszerváltás utáni szabad „kultúrpiac" világáig. Az előadás utáni kérdésekre válaszolva az előadó külön kitért arra a kérdésre, hogy milyen „áthallás" lehetett az „István, a király" című rockopera 1983-as bemutatójakor a mű és a korabeli politikai viszonyok között.

Beszámoló: Dr. Loboczky János

Fotó: Kakuk Dániel

A program megvalósítását az EFOP-3.6.1-16-2016-0001 Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen című projekt támogatta.


< Vissza