Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A Pantheon nyerte az idei Slow Film Fesztivál fődíját

Utolsó módosítás: 2018. október 24.

Francia, cseh, észt, svájci, román és magyar filmeket díjaztak az idei Slow Film Fesztiválon, a diákok és diákfilmesek 4. alkalommal, és eddigi legmagasabb részvétellel megrendezett nemzetközi találkozóján.

A fesztivált az Eszterházy Károly Egyetem a Budapesti Metropolitan Egyetemmel közösen szervezte az Agria Film Kft támogatásával a felújított Uránia moziban, ahová minden eddiginél több országból érkeztek filmek és vendégek.
A fesztivál fődíját a francia PANTHEON című filmnek, Ange-Régis Hounkpatin alkotásának ítélte oda a holland, angol, német és magyar filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri.

A legjobb kisjátékfilm díját a LAST CALL, Kis Hajni SZFE-n készült diplomamunkája nyerte. A legjobb dokumentumfilm THOMAS HISEM UTOLSÓ NAPJA A BÁNYÁBAN című alkotás lett, Jindrich Andrs rendezésében és a prágai FAMU produkciójában. Az animációs verseny díját Aggie Pak Yee Lee MUTEUM című, az Észt Művészeti Akadémián készült diplomamunkája nyerte el.

Két kategóriában egy hallgatókból álló zsűri döntött. A legjobb Erasmus film díját Noll-Batek Kristóf rendezésének, az I WAS HERE ONCE BEFORE című kisjátékfilmnek ítélte oda a diákzsűri. A film az Eszterházy Károly Egyetem és a bukaresti UNATC koprodukciójában készült, követhető példáját mutatva két szomszédos ország diákjai és intézményei sikeres együttműködésének. A legjobb egyperces film díját egy svájci animáció, a KAKUKK nyerte, Aline Höchli rendezésében. A Slow Film Fesztivál közönségdíját ugyancsak a LAST CALL című kisjátékfilm, Kis Hajni rendezése vihette haza.

A Slow Film Fesztivált idén először az Eszterházy Károly Egyetemen már hagyományosnak mondható Nemzetközi Hét (International Week/IW) programjaival párhuzamosan rendezték meg. A két, nemzetközi közönségre is számot tartó rendezvény tematikájában is jól összekapcsolódott. Az International Week központi témája a „Prezentáció-önprezentáció" volt, amely az Erasmus kategóriába nevezett filmek tematikáját is adta, hiszen a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók saját nézőpontjukból mutatták be itteni élményeiket.

Az Eszterházy Károly Egyetem mozgóképes műhelyében folyó munka egyik jelentős bemutatkozási lehetősége a Slow Film Fesztivál. Az egyetemen jól felszerelt animációs műhely működik, Vadeper filmklub néven heti vetítéseket tartanak A kategóriás fesztiválok díjnyertes filmjeiből, valamint minden évben megrendezik a Slow Film Workshop nyári alkotótáborát. A Mozgóképkultúra Tanszéken a filmszakma jeles képviselői tanítanak: M Tóth Éva, Szabó Gábor, Monory M. András, Varjasi Tibor, Tóth Tibor, Borbás Dávid valamint Bollók Csaba, a Slow Film Fesztivál művészeti vezetője.

A program az EFOP-3.4.3.16-2016- 00010 „Az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" projekt támogatásával valósul meg.


< Vissza