Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A közösségépítés a legfőbb céljuk

Utolsó módosítás: 2021. április 26.

Megtartották az első közösségi kertészkedést a Botanikus Kertben. A szervezésről és a célokról Geml Johanna kulturális- és közösségfejlesztő tanácsadót kérdeztük.

– A közösségi kertészkedés elgondolás mögött két fontos tényező áll, mindkettő alapja a mindennapi boldogságunk, közérzetünk, kulturális élményeink gazdagítása és közösségünk építése volt – hangsúlyozta Geml Johanna, a Nemzetközi Kapcsolatok központjának kulturális- és közösségfejlesztő tanácsadója.

– A természeti környezet jelenléte kulcsfontosságú a lelki, mentális egészségünk szempontjából. Ezeket a pszichológiai előnyöket azonban mégis hajlamosak vagyunk alulértékelni. Számos kutatás kimutatta az összefüggést a természetben eltöltött idő és az általános jóllét között. Nem kell messzire utaznunk, sőt még csak nem is kell sok időt töltenünk a szabadban, hogy boldogabbnak érezzük magunkat. Mentális egészségünk érdekében elegendő már napi 15-20 perc séta, hétvégi hosszabb túrázás, vagy akár néhány óra kertészkedés is – emelte ki Geml Johanna. Hozzátette: másik meghatározó szempont volt számunkra, hogy az ember egy szociális lény, fontosak számunkra a személyes kapcsolatok.

– A világjárvány behatárolja a megvalósítható programokat, viszont a nemzetközi hallgatók az egyetemi kollégiumokban folytatták online tanulmányaikat és azon túl, hogy egy más kultúrában, oktatási rendszerben tanulnak, a pandémia megnehezítette interkulturális megtapasztalásaikat. Szerettünk volna a kertészkedéssel teret biztosítani közösség- és kapcsolatépítésre, miközben mentális egészségünkhöz is aktívan hozzájárulunk – tette hozzá.

Mint megtudhattuk, az eredeti céljuk az volt, hogy az itt tanuló nemzetközi hallgatóknak biztosítsák a kertészkedés lehetőségét a fent említett okok miatt, mégis úgy döntöttek, hogy minden egyetemi dolgozó és hallgató számára elérhetővé teszik ezt a programot.

– Amellett, hogy remélhetőleg nagy örömmel fogjuk elfogyasztani a megtermelt zöldségeket, talán még fontosabb cél a közösségépítés, egyfajta eszköztár biztosítása a mentális egészségünk, a közösségben rejlő lehetőségek hasznosulása, valamint a kulturális beilleszkedés és a társadalmi harmónia érdekében – jegyezte meg Geml Johanna.

Kérdésünkre, milyen feladatokat végeztek el az első alkalommal, elárulta: öt magaságyást készítettek el, a nemzetközi hallgatók és az egyetem dolgozói vettek részt az első munkálatokban. Kiemelte: bárki, bármikor bekapcsolódhat, szeretettel várnak minden kertészkedni vágyót pénteként az egyetem Botanikus kertjébe.

– Első alkalommal összesen 12-15-en vettek részt a magaságyások összeállításában, nemzetközi hallgatók és kollégák egyaránt. Érdemes megemlíteni, hogy az egyetemünkön tanuló nemzetközi diákok a világ minden tájáról érkeztek hozzánk: voltak ecuadori, török, egyiptomi, brazil, spanyol, kazah, jordániai és indiai hallgatók, akik nagyon lelkesen építették a magaságyásokat és tervezgették a következő alkalom teendőit – mesélte Johanna.

Elárulta azt is: terveik szerint ezen a héten pénteken kiássák a helyet a magaságyásoknak, majd ezeket feltöltik szénával, komposzttal és földdel. Időközben a résztvevők vetéstervet is készítenek.

– Az azt követő fázis is nagyon izgalmas, mert ekkor történik majd a magvak elvetése illetve a fagyveszély elmúlta után a palánták beültetése. Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt péntekenként a Botanikus kertbe – hangsúlyozta Geml Johanna.

Carla Mota Leal brazil doktorandusz, a program egyik résztvevője elmondta: a program számukra is túlmutat a kertészkedésen, hiszen egy lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetem polgáraival egy közös programon vegyenek részt, közelebb kerüljenek egymás kultúrájához. Hallgatótársaival reménykednek abban, hogy az általuk kezdeményezett program hosszú életű lesz.

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza