Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

1918: vég és kezdet konferencia

Utolsó módosítás: 2018. október 24.

Elkezdődött a Régiótörténeti kutatócsoport, a Történelemtudományi Intézet és a Történelemtudományi Doktori Iskola közös kétnapos konferenciája az 1918: vég és kezdet.

A 20. század elejének élénk tudományos életére emlékezett dr. Liptai Kálmán köszöntő beszédében az 1918: vég és kezdet konferencia megnyitóján. A rektor továbbá felhívta a figyelmet a történészek felelősségére, s arra is, tanuljunk abból, ami a múltban hiba volt.
A Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja, dr. Pintér Márta Zsuzsanna is üdvözölte a konferencia résztvevőit. Külön kifejezte örömét azért, hogy a konferencia régiónkra fókuszál. Elhangzott az is: ez az alkalom is bizonyíték arra, hogy élő kapcsolat működik a magyarországi egyetemek között.

Dr. Pap József, a Történelemtudományi Intézet vezetője intézetük és a doktori iskola célkitűzéseinek ismertetését követően azt is megfogalmazta: a konferenciába sikerült bevonniuk a régió közgyűjteményeinek munkatársait is.

Dr. Rainer M. János a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemünk tanára kérdésünkre elmondta: a konferenciát az egyetem Régiótörténeti kutatócsoportja a Történelemtudományi Intézettel és a Történelemtudományi Doktori Iskolával közösen szervezte. Elárulta azt is, hogy a két évvel ezelőtt alakult kutatócsoport Északkelet-Magyarországgal foglalkozik, így egyértelmű volt számukra, hogy az első jelentősebb konferenciájuk - mely megszólítja a régióban működő közgyűjteményeket, kutatóhelyeket is - a régióról szóljon, s az épp aktuális évfordulóhoz kapcsolódjon. Hozzátette: száz éve ért véget a régi Magyarország, mely nem csak a nemzet történetében volt fontos, hanem világtörténeti fordulópont is volt. Dr. Rainer M. János úgy fogalmazott: a Trianoni békeszerződés egészen más dimenziót adott az Északkelet-Magyarország fogalomnak is. E fordulat köré építették a konferencia tematikáját feltérképezve, hogy mi történt Trianon előtt, mi változott miatta, s különösen fókuszálnak az emberi emlékezetekre.

A nyitó előadásokat két akadémikus tartotta: dr. Romsics Ignác, egyetemünk professzora és Gyáni Gábor, az MTA Történettudományi Intézetének témacsoport vezetője, a Közép-európai Egyetem professzora. Dr. Romsincs Ignác előadását száz évvel ezelőtti események emlékezete köré szervezte, míg Gyáni Gábor a régiótörténet fogalmáról, kialakulásáról és dimenzióiról prezentált.

Fotók: Szántó György

A konferencia az "EFOP-3.6.1-16-2016-00001 Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen" projekt támogatásával valósul meg.


< Vissza