Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

„Tedd a világot orvossággá”

Utolsó módosítás: 2018. június 29.

Dsida Jenő életére és munkásságára emlékezik az a kiállítás, ami a 39. Kaláka Fesztiválon nyílt a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

A megyei könyvtárban idén is nyílt kiállítás a Kaláka Fesztivál pénteki napján, melynek témáját a szervezők – mint azt Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a bibliotéka igazgatója elárulta – már tavaly megálmodták. Dsida Jenő költőre emlékezett a megnyitón a Misztrál Együttes dallal, később Ungvári P. Tamás verssel.

A főképp tablók és kötetek alkotta kiállítást Lisztóczky László irodalomtörténész, a Dsida Jenő Baráti Kör elnöke nyitotta meg. „Tedd a világot orvossággá, és add be az emberfiának" – idézte a költő szavait, akiéhez fogható életvidám poétai pálya aligha volt az irodalomtörténész szerint. Ahogy fogalmazott: az „öt érzék költője" a halál fénytörésében találta meg az élethez vezető csodálatos utat, hiszen gyógyíthatatlan szívproblémája volt.

Dsidát az intenzív érzelmekkel, az érzés és gondolatvilág izzásával, a halál megszelídítésével jellemezte, aki „párját ritkító" szómágiájával még a szörnyűt is széppé varázsolta.

Végül Gryllus Dániel zeneszerző, zenész is szólt néhány szót, majd baráti beszélgetéssel ért véget a megnyitó.
Ezt követően a látogatók az Érsekkertbe sétáltak a 90. életévében nemrég elhunyt Kányádi Sándor diófájához, amit 2015-ben még ő maga ültetett. A megható, mégis jó hangulatú megemlékezést Gryllus Dániel vezette szavaival és dalaikkal, s az énekléshez a megemlékezők is örömmel csatlakoztak. Kányádi Sándort július 7-én helyezik örök nyugalomra szülőfalujában.


< Vissza