Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Performativitás Kutatócsoport

Utolsó módosítás: 2015. március 02.

A "performativitás" kérdéskörének vizsgálatára a Főiskola Bölcsészettudományi Karán 2014 januárjában interdiszciplináris kutatócsoport alakult.

A szerteágazó témát azért választottuk, hogy a kar szinte minden tanszékéről be tudjanak kapcsolódni a filozófiával, esztétikával, irodalomtudománnyal, kultúrtörténettel és nyelvtudománnyal foglalkozó fiatal kutatók.

A humántudományokban a performativitás vizsgálata egy olyan kutatási irányt és interpretatív keretet jelöl ki, mely minden szellem- és társadalomtudományban alkalmazható, és már önmagában interdiszciplináris együttműködést ír elő. A közeljövőben tanulmánykötet megjelentetésén kívánunk dolgozni, amely a performativitás koncepciójának értelmezéseiről közöl fordításokat. Ezen túl bölcseleti és művészetelméleti folyóirat elindítását is tervezzük, valamint mindenképpen pályázatot nyújtunk be a folyamatos működés biztosítására (OTKA, Horizont 2020).

Az egyes tanszékeket képviselő kutatócsoport-tagok: Kicsák Lóránt (Filozófia Tanszék), Széplaky Gerda (Vizuális Művészeti Tanszék), Hibay Éva és Molnár Szabolcs (Ének-zene Tanszék), Bednanics Gábor és Kusper Judit (Magyar Irodalomtudományi Tanszék), Kalcsó Gyula (Magyar Nyelvészeti Tanszék), Szabó Csaba (Német Nyelv és Irodalom Tanszék), Thomas Cooper (Amerikanisztika Tanszék), valamint Reichmann Angelika és Antal Éva (Anglisztika Tanszék).


< Vissza