Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

V. Raisz Rózsa köszöntése

Utolsó módosítás: 2019. november 28.

2019. november 26-án 80. születésnapja alkalmából a Magyar Nyelvtudományi Társaságban köszöntötték V. Raisz Rózsát, intézményünk nyugalmazott főiskolai tanárát.

Raisz Rózsa teljes oktatói-kutatói pályája az Eszterházy Károly Egyetem jogelődeihez kapcsolódik, az egyik leghosszabban itt dolgozó munkatársunk, közel 50 évig, 1961-től 2009-ig volt a főiskola oktatója. 1993-tól a Magyar Nyelvészeti Tanszék vezetője, az 1990-es évek második felében a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója, a magyar szak szakfelelőse, valamint a kari struktúra kialakításának folyamatában a 13 tanszéket magában foglaló Társadalomtudományi Fakultás vezetője is volt egyben.
Tudományos munkássága országosan ismert és elismert: négy önálló kötetet szerzője, tanulmányainak a száma meghaladja a kilencvenet. 80. születésnapja alkalmából intézményünk az írásaiból szerkesztett, Prózastílus és szövegszerkezet című, a Líceum kiadó gondozásában megjelent kötettel köszöntötte.
A Magyar Nyelvtudományi Társaságban Zimányi Árpád köszöntötte az ünnepeltet, felvázolva gazdag életpályáját. Az ünnepélyes alkalommal Kalcsó Gyula Korpuszok és stilometria a szerzőség azonosításában címmel tartott tudományos előadást, amelyben felhívta a figyelmet Raisz Rózsa munkásságának a kvantitatív módszerek érvényesítése és számítógépes vizsgálatok révén előremutató, korát megelőző jellegére is.

 

 

 


< Vissza