Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szakmai kirándulás Romániában

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 18.

2019. szeptember 6-8. között az Irodalomtudományi Tanszék szakmai kirándulást szervezett a második évfolyamos magyartanár szakos hallgatók részére.

A szakmai út programja rendkívül tartalmas volt. A csoport először Nyírbátor két híres templomát látogatta meg. A következő megálló már Adyfalván − a hajdani Érmindszenten − volt, ahol a csoport megnézte Ady Endre szülőházát és az Ady-kúriát. Hallgatóink koszorút helyeztek el a költő szobránál, majd Ady verseket olvastak. Ezután az érsemjéni Kazinczy Emlékmúzeumot tekintették meg, majd megkoszorúzták a nyelvújítás vezéralakjának szobrát is.
A második napon Nagyvárad nevezetességeivel ismerkedhettek meg a diákok. A sok látnivaló között helyet kaptak az Ady Endréhez kötődő helyek, épületek is.
Utolsó nap Nagyszalontára látogattak a magyar szakos hallgatók, ahol megnézték a Csonkatoronyban található Arany János emlékmúzeumot, ill. a város irodalmi emlékhelyeit: a portát, ahol egykor a költő szülőháza állt, valamint Zilahy Lajos és Sinka István szülőházát. Az út utolsó megállója Nagykároly volt, ahol a Károlyi család kastélyát fedezhették fel a diákok.
Az út során a hallgatók közelebb kerültek a magyar irodalom és a magyar nyelv kiemelkedő alakjaihoz, megismerkedhettek azokkal az emblematikus helyekkel, amelyek összefonódtak Arany János és Ady Endre életével és emlékével.
A csoportos szakmai kirándulásra a rövid távú hallgatói mobilitás program keretében került sor.

 

 

 

 

 

 

 


< Vissza