Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Pásztor Emil főiskolai tanárról jelent meg könyv

Utolsó módosítás: 2018. október 26.

Könyvbemutató A Magyar Nyelv Múzeumában. Szecskó Károly: Pásztor Emil tanár úr

2018. október 19-én, Széphalmon mutatták be Szecskó Károly Pásztor Emil tanár úr című kötetét. Pásztor Emil – akkor az egri főiskola tanára – volt A Magyar Nyelv Múzeuma megálmodója, ötletadója: 1994. március 19-én, a Kazinczy Ferenc Társaság közgyűlésén mondta el javaslatát: egy magyar nyelvtörténeti múzeumot kellene létesíteni. Az álomból csak tizennégy év múltán lett valóság, 2008. április 23-án nyílt meg Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírja és egykori lakóháza helyén álló emlékcsarnoka mellett anyanyelvünk közgyűjteményi-közművelődési otthona.
Az idén tízéves nyelvmúzeum hiteles helyszíne volt tehát a Pásztor Emil-könyv bemutatójának, amely egyben az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 46. országos, Kárpát-medencei döntőjének szakmai napja is volt. A vendégeket, a versenyen részt vevő diákokat felkészítő, kísérő pedagógusokat Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere köszöntötte, sok szép gondolat mellett ezzel a Márai-idézettel: "Otthon vagy? Hol vagy otthon? Csak a nyelvben."
Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója az intézmény első évtizedéről beszélt, összefoglalta a múzeum megálmodásától a jelenig tartó időszak nagy pillanatait, és külön kitért ennek a sajátos nemzeti intézménynek a küldetésére.
A Pásztor Emil tanár úr című könyvet Fehér József, a Kazinczy Társaság tiszteletbeli elnöke mutatta be. Szecskó Károly, a kötet szerzője a tanár úrhoz fűződő személyes élményeit osztotta meg, majd köszönetet mondott a munka megjelenését támogatóknak.
A bemutatón Pásztor Emil fia, Pásztor Ferenc is jelen volt. Örömét fejezte ki, hogy édesapja álma – a nyelvmúzeum megszületése – valóra válhatott, s hogy az életrajzi könyv elkészülhetett.
A könyv adatai:
SZECSKÓ KÁROLY: Pásztor Emil tanár úr, Széphalmi Minerva Könyvek, kiadta a Kazinczy Ferenc Társaság és A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány, Sátoraljaújhely-Széphalom, 2018.
Szerkesztette: DR. KOVÁTS DÁNIEL, lektorálta: DR. BOZSIK GABRIELLA, az előszót írta: ADAMIKNÉ JÁSZÓ ANNA. A könyv fejezetei: I. Pásztor Emil életútja. II. A tudós tanár. III. A sokoldalú tudós. IV. Példaképe: Arany János. V. Szemelvények Pásztor Emil írásaiból. VI. Nekrológok. Bibliográfia.
A kötet megvásárolható A Magyar Nyelv Múzeumában (info@nyelvmuzeum.hu, 06/47-521-236).

 

 


< Vissza