Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Ottlik-filmek

Utolsó módosítás: 2019. december 05.

Ottlik Géza remekműve, az Iskola a határon 1959 novemberében jelent meg. A megjelenés 60. évfordulója alkalmából 2019. december 29-én és 30-án A mindenség ernyőjére kivetítve címmel tudományos konferenciát rendeztek az író munkásságáról.

A konferenciához kapcsolódva a Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Irodalomtudományi és Tanítóképző Tanszékei, valamint a Veres Pálné Gimnázium a középiskolák 9–12. osztályos diákjai számára felhívás tett közzé projektmunka készítésére. A projektmunkában magyarországi és határon túli magyar középiskolák 9–12. osztályos tanulói vehettek részt. A tanulók három, az Iskola a határon című Ottlik-regényből vett idézet közül választhattak. A választott regényrészlet alapján készítettek három perc hosszúságú némafilmet, illetve mellékelték a forgatás munkanaplóját.
A verseny döntőjét tíz iskola részvételével december 1-jén rendezték meg a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban. A zsűriben Korda Eszter és Kovács Anna, az iskola tanárai, illetve Osztroluczky Sarolta, a PPKE oktatója és Szíjártó Imre, az EKE Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének tanára dolgozott.
A kiváló hangulatú filmbemutatón a diákok nemcsak filmkészítői tudásukat mutatták be, hanem értő módon beszéltek egymás munkáiról.

 


< Vissza