Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Online konferencián a Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatói

Utolsó módosítás: 2020. május 19.

2020. május 15-én 13. alkalommal rendezték meg a Tudatosság a kommunikációban konferenciát, amelyen a Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatói is előadást tartottak.

Online kommunikációs tudatosság a pedagógiai munkában címmel rendezte meg idén az egyetem két kutatócsoportja (az egri Alkalmazott Kommunikációtudományi Kutatócsoport és a sárospataki Comenius Kommunikációs Kutatócsoport), valamint a Kommunikációs Nevelésért Egyesület országos szakmai-módszertani konferenciáját. A járványügyi helyzethez igazodva a tanácskozás online formában zajlott.
A délelőtti plenáris előadások után a résztvevők szekcióelőadásokat hallgathattak a digitális pedagógia, illetve a kommunikációs készségfejlesztés időszerű kérdéseiről. A Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatói közül többen is bekapcsolódtak a programba.
Domonkosi Ágnes a digitális osztálytermek szerepviszonyainak nyelvi jelöléséről, az én- és társmegjelenítések módjáról tartott előadást. Vizsgálatai alapján szemléltette a beköszönés változatait, a tanárral és a tanulótársakkal megalkotott viszony műveleteinek eltéréseit.
Farkas Anett azt mutatta be, hogy a történetmesélés miként alkalmazható módszerként a kommunikációs kompetencia fejlesztésére.
Az előadók között volt Lőrincz Gábor is, aki a Selye János Egyetem oktatója, jelenleg pedig Kalcsó Gyula témavezetésével visegrádi ösztöndíjas intézményünkben. Előadásában arról hallhattunk, hogy miként jelennek meg a kommunikációs tudatosság jellemzői a nyelvi tájképben és a vizuális nyelvhasználatban, melyeket a tömegkommunikáció sajátos színtereinek (is) tekinthetünk.
H. Tomesz Tímea idén szervezőként, szekcióvezetőként volt jelen a konferencián.

 

Lőrincz Gábor a nyelvi tájkép tudatosságáról

 

Domonkosi Ágnes előadása a digitális osztályterem társas deixiseiről

 

Farkas Anett előadása

 

A szekció résztvevői


< Vissza