Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kutatók Éjszakája

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 24.

Az idei Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatra 2019. szeptember 27-én (péntek) kerül sor.

Az egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Kara ebben az évben is több programmal várja az érdeklődőket.

A kar programjai:

9.00-12.00, B-203.
Kahoot! – Játékos barangolás Németországban
A résztvevők a saját eszközeiken (elsősorban mobiltelefon, de akár laptop, tablet stb.) bejelentkezve az online Kahoot!-felületen játékos, interaktív teszteket tölthetnek ki a német kultúra, művészetek, sport, országismeret stb. témakörökből. A játékban részt vevők a nyelvi szintnek megfelelően is választhatnak a különböző nehézségű tesztek közül, és lehetőségük van önállóan játszani, vagy akár a társaikkal versenyezni is. A programon a tanszék oktatói és hallgatói is részt vesznek.

10.00-10.45 és 11.00-11.45, Líceum, A-125.
Csörömpölés - közös interaktív zenélés ritmushangszerekkel
A Csörömpölés célja kettős: egyrészt megismertetjük a résztvevőket az ütőhangszerek leggyakoribb képviselőivel, másrészt bemutatjuk ezeket a hangszereket klasszikus zenei környezetben. Az interaktív foglalkozáson belül a fiatalok általuk ismert és kedvelt dalokhoz komponálhatnak saját ütőhangszeres kíséretet. Ennek során kézbe foghatják, megszólaltathatják a következő hangszereket: csörgődobokat, fadobokat, triangulumokat, ritmusfákat, maracas-okat, castagnett-eket, száncsengőket, kézi csengőket, cintányérokat és xilofonokat. Az alkotófolyamat során előtérbe kerülhetnek az egyéni kifejezési formákon túl a csoporton belüli együttműködési lehetőségek is. A foglalkozás zárásaként rövid hangszerismereti totót tervezünk.

10.00-11.00, Líceum, A-316.
Fény-Szín-Geometria
A fénynek és a színnek alapvető szerepe van a képzőművészetben, és talán az ember eszmélésétől kezdve nem csak az élethez elengedhetetlen és praktikus szempontból van rá szükségünk, hanem szimbolikus, spirituális vonatkozásban is nagyon fontos számunkra.
A fény különböző hullámhosszai mutatják meg számunkra a színeket és ez a világunk észlelésében nagyon fontos számunkra. A rengeteg praktikus szemponton túl az érzelmeinkre, lelkiállapotunkra is igen nagy hatással bír, ennek segítségével válik gazdaggá és végtelenül árnyalttá az emberi érzékelés és a vizuális kultúránk.
Az előadás során főként képzőművészeti szempontból kerül előtérbe a fény és a szín, mint legfontosabb alkotó elemei az emberi alkotásoknak.

10.00-11.00 és 11.00-12.00, Líceum, A-319. terem előtti folyosó
A makettezés örömei
Miért jó és hasznos hobby a makett készítés? Egy makett elkészítése türelmet, kézügyességet kíván, és fejleszt, ugyanakkor nyelvtudást is igényel, amennyiben pontosan kívánjuk a kiszemelt makettet elkészíteni, nem beszélve a történelemben való jártasságról, hiszen a kort is ismernünk kell az élethű makett elkészítéséhez.
A Történelemtudományi Intézet folyosóján kiállított makettek zömében a második világháború harci járműveit teszik közszemlére. Az első vitrin a sivatagi hadviselés eszközeinek bemutatását szolgálja. Láthatjuk a brit hadsereg és Rommel Afrika korps-a által hasznát legfontosabb eszközöket, de a francia idegen légió két figuráját is.

11.00-12.00, Líceum, A-213.
Etika és filozófia a robotok korában
A mesterséges intelligencia és a robotok rohamosan fejlődő technológiai korában újra kell gondolnunk mindazt, amit korábban arról gondoltunk, hogy mit jelent embernek lenni. Miben áll a sajátosan emberi állapot, az emberi etika, az emberi méltóság? Hogyan viszonyuljon a filozófia ehhez az új helyzethez? A robotika fejlődése alapvető filozófiai kérdések mellett gyakorlati problémákkal is szembesít minket: hogyan alakul át a munka világa, a hétköznapi életünk gyakorlata – mennyiben változtat meg minket és életünket a robotok gyors terjedése? Az ipari tevékenységeket mára már jórészt robotok végzik, de a közeli jövőben a pincéri, az orvosi vagy gondozói munkát is robotok vehetik át, kutyák és macskák helyett robotok lehetnek a házi kedvenceink, de akár robotokba lehetünk majd hamarosan szerelmesek, ők lehetnek az elsődleges érzelmi és szexuális partnereink. Napjainkban számos filozófus és más elméleti szakember hívja fel arra a figyelmet, hogy ezekre a kihívásokra időben fel kell készülnünk. A minden kedves érdeklődőt bevonó beszélgetésünk ezekre a problémákat igyekszik körüljárni.

10.00-19.00, Líceum, A-115.
AnimEger - anime és japán nap
Érdekel a japán kultúra és az animék világa? Szeretnél olyan emberekkel találkozni, akiknek hasonló az érdeklődési körük? Vagy még sohasem hallottál róla? Esetleg szeretnédt megtudni, mit jelent az otaku, a kawaii vagy a mangaka? Ha a válaszod igen, akkor szeretettel várunk az idei Kutatók Éjszakája programsorozat keretében megrendezésre kerülő AnimEger – anime és japán napra, ahol a témával foglalkozó előadások, workshopok, kiállítások és interaktív játékok bevezethetnek a szubkultúra világába. Az egész napos programok mellett az ünneplés sem maradhat el, ugyanis az Egri Anime Klub idén lett 10 éves, melyről a rendezvényen felfedezhető kisebb-nagyobb meglepetések is árulkodnak majd. Ha jól érzed magad közöttünk, és tetszenek a programjaink, lehetőséged nyílik csatlakozni klubunk közösségéhez, hogy Te magad is alakítója légy az egri animés szubkultúra életének. Ne csak otthon nézz animéket vagy olvass mangákat! Kutass fel minket! Legyen ez a nap egy igazi anime- és japánfan közösségi élmény!

17.00-18.00, Líceum, A-125.
Hazafiak és hazaárulók: az athéni demokrácia alkonya
Hogyan pusztult el az athéni demokrácia? Mi okozta a végét? Az egyszerű válasz közismert: a felemelkedő makedón királyság II. Philipposz uralma idején legyőzte Athén és Thébai egyesített seregét a khairóneiai csatában, majd a Nagy Sándor alatt teljessé váló makedón hatalom leverte az athéniak szabadságharcát, és felszámolta a demokratikus államberendezkedést. De miként élték meg a makedón terjeszkedést maguk az athéniak? Mint azóta minden demokráciában, náluk is politikusok győzködték a népet saját javaslataik helyességéről és ellenfeleik aljasságáról. A törvényszékeken elhangzott perbeszédek arról tanúskodnak, hogy legnagyobb szónokaik, például Démoszthenész és Aiszkhinész kölcsönösen hazaárulással vádolták egymást, míg saját magukat igaz hazafinak és Athén megmentőjének tekintették. Szikrázó politikai vitájukban ma sem könnyű igazságot tenni, azt azonban kitűnően be lehet mutatni, hogy miként járult hozzá e durva, személyeskedésektől sem mentes vita saját hazájuk bukásához. Sapienti sat!

20.00-21.00, Gyülekező és indulás a Líceum elől.
Fáklyás irodalmi séta Egerben
Ha szeretné városunkat irodalmi szempontból felfedezni, és sétálni is szeret, akkor csatlakozzon hozzánk a Kutatók Éjszakáján! A séta útvonala érinti Eger belvárosának legfontosabb irodalmi vonatkozású helyeit, az egri származású, ill. egri kötődésű írók, költők emlékéhez köthető helyeket, épületeket. A séta résztvevőit Pintér Márta Zsuzsanna irodalomtörténész kalauzolja, akitől számos érdekességet megtudhatunk városunk irodalmi vonatkozásairól, Egernek a magyar irodalomban betöltött szerepéről és megismerkedhetünk olyan művekkel, amelyeket Eger ihletett.

A programokon való részvétel ingyenes, de néhány program esetén előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet: https://www.kutatokejszakaja.hu/

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 


< Vissza