Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Interjú Jánk Istvánnal a Szószátyár műsorban

Utolsó módosítás: 2018. december 21.

A Bölcsészettudományi Kar Nyelv és Irodalomtudományi Intézetnek oktatóját a Klubrádió nyelvészeti műsorában kérdezték nyelvi diszkriminációról és annak pedagógiai vonatkozásairól, következményeiről.


A Klubrádió nyelvészeti-ismeretterjesztő műsorában, a Szószátyárban Kálmán László nyelvész ezúttal egyetemünk oktatójával, Jánk Istvánnal beszélgetett. Az adásban a lingvicizmusról vagy más néven nyelvi alapú diszkriminációról volt szó, annak is elsősorban a pedagógiai vonatkozásairól.
Az alapvető szociolingvisztikai tények mellett Jánk kutatásának részleteit ismerhették meg a hallgatók. Többek között kiderült: ha a gyermek mindent megtanult, de nyelvjárásban felelt, akkor kb. hatból egy magyartanártól kapott legalább eggyel rosszabb jegye. Ha korlátozott nyelvhasználattal felelt, akkor nagyjából minden negyedik pedagógustól. Azonban, ha nyelvjárással és korlátozott nyelvhasználattal mondta el a megtanultakat, akkor a pedagógusok közel fele legalább eggyel rosszabb osztályzatot adott neki. És ez még nem minden, ennél sokkal megdöbbentőbb adatokra is fény derült.

A teljes adás első része ITT (8:24-től), második része pedig ITT érhető el.

 


< Vissza