Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Eszterházy irodalmi verseny - döntő

Utolsó módosítás: 2021. április 13.

A novellák világa. A magyar novellairodalom Czóbel Minkától Lackfi Jánosig – döntő

Az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszéke három évvel ezelőtt bevallottan hagyományteremtő szándékkal hívta életre irodalmi csapatversenyét, akkor még csak a régió 10-12. évfolyamos középiskolásai számára. Az idei tanévben a III. Eszterházy irodalmi verseny már országos szinten került meghirdetésre, ennek köszönhetően rekordszámú csapat nevezett a megmérettetésre, amelynek első, írásbeli fordulójára novemberben került sor. A verseny idei témája a magyar novellairodalom volt, melyben klasszikus és kortárs műveket kellett olvasniuk a versenyzőknek.


A februárra tervezett szóbeli döntőt abban a reményben halasztottuk el, hogy a járványhelyzet áprilisban lehetővé teszi majd a jelenléti verseny megszervezését. Tévedtünk, a koronavírus – mint az elmúlt év során életünkben oly sok mindent – ezt is felülírta. Természetesen számunkra a diákok egészségének megőrzése a legfontosabb, ezért az idei döntőt rendhagyó módon online formában szerveztük meg. A döntőre végül online térben került sor április 10-én.
A döntőt 9 órakor Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja, az Irodalomtudományi Tanszék vezetője nyitotta meg. A zsűri tagjai egyetemünk oktatói voltak: Dr. Kusper Judit egyetemi docens, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója, Dr. Bednanics Gábor főiskolai tanár és Dr. Onder Csaba főiskolai tanár. A verseny lebonyolításában két magyartanár szakos hallgatónk volt segítségünkre: Kis Dalma Róza és Kis Marcell műsorvezetőként irányították a verseny menetét, sorsolták és ismertették a feladatokat.

 

A megnyitót követően a csapatok külön csapatszobájukban kaptak lehetőséget egy online feladatlap kitöltésére, illetve két feladat kidolgozására. A csapatok a munkáját Dr. Pintér Márta Zsuzsanna mellett doktoranduszaink és hallgatóink felügyelték: Balogh Gergő, Csató Anita, Farkas Anett, Herédi Rebeka, Labancz Attila, Tóth Anna és Vass Gergely.
A verseny a feladatok kidolgozása után, 11 órakor folytatódott. A csapatok Kispál Dániel megosztott képernyőjén megismerhették az aktuális pontállást, ugyanis a zsűri addigra ki is tudta javítani a beküldött online feladatlapot. Ezt követően egy kis kerettörténetre hívtuk a diákokat. Egy képzeletbeli televízióadás szerkesztőinek, híradósainak és szereplőinek a bőrébe bújva, egy közel két órás műsorfolyamban találhatták magukat. Az így létrejött Novella TV különkiadásában kellett bemutatniuk, megoldaniuk a feladataikat.

 

Az első „adásunkban" elferdített bulvárhíreket kellett a „szerkesztőségnek" megfejteni. Az átfogalmazott hírek egy-egy novellát rejtettek. A csapatok a hírek elolvasása előtt 1-től 5 pontot tehettek fel, amelyet megduplázhattak vagy elveszíthettek. Azok a bátor csapatok, akik 5 pontot kockáztattak, 10 ponttal lehettek gazdagabbak.
A Novella TV következő „műsora", a Bűnös lelkek, avagy jogi esetek címet viselte. Egy fiktív bírósági tárgyalóteremből tudósítottunk, ahol a novellák szereplőinek ügyvédei védő- illetve vádbeszédeit hallhattuk. A perbeszédek átgondoltak és leleményesek voltak. Az ítészeket jól sikerült meggyőzniük.

 

A Novella TV Kultúra rovatában egy kortárs galéria kiállításáról kaptunk betekintést. A festmények és fotók értelmezésében szakértő „kurátoraink" voltak nézőink segítségére, ugyanis ezek ihletését egy-egy novella adta. Hozzáértőink szinte minden képillusztrációt felismertek. Itt is maximum 5 pontot gyűjthettek, melyet megduplázhattak vagy elveszíthettek.

 

Lelki elsősegély című műsorunkban pszichológusok munkájába pillanthattunk bele. Novelláink hőseinek ugyanis lelki tanácsadásra volt szükségük, hogy túljuthassanak gondjaikon. A három perces jelenetet csapatonként két versenyző adta elő. Sokak színészi előadása kiváló volt, és remek tanácsokat hallhattunk a főhősök panaszaira.
A Novella TV utolsó „adását" pedig ismét hírekkel zártuk. A délutáni híreket ezúttal „híradósainktól" hallhattuk. A kisorsolt novellákhoz szenzációt kínáló híreket kellett a csapatoknak szerkeszteni, egy kötelezően megadott szó, illetve kifejezés beépítésével. Profi „híradósaink" kreatívan megoldották a feladatot, láthattunk helyszíni tudósítást és jól összeszokott híradós párost is.

 

Az eredményhirdetésre végül 13:30-kor került sor. Dr. Bednanics Gábor beszédében kiemelte, hogy a versenyzők feladatmegoldásai kiválóak és frappánsak voltak. Hozzátette, hogy a komoly munkáért és aktív részvételért mindenki megérdemli a dicséretet. A zsűri elnöke, Dr. Kusper Judit elmondta, hogy bár rengeteg szöveget kellett tanulmányozni, bízik abban, hogy novellák olyan élményt nyújtottak, amely hosszú távon elkísérik a diákokat és mindenki talált kedvére valót. Ezt követően ismertette a végeredményt.
A versenyzőknek postai úton fogjuk eljuttatni az emléklapot, jutalomkönyvet és egy kis ajándékcsomagot. Az első három helyezést elért csapatok tagjainak pedig a könyvutalványokat.

 

A verseny dobogós csapatai:
1. Jó palócok (103 pont): Steinke Janka Mária, Széles Réka, Urbán Boglárka Anna (Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium), felkészítő tanár: Ádám Klára

2. Nekünk senki nem köszön (101 pont): Bencsik Rebeka, Farkas Lilla, Hoffmann Panna (Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium), felkészítő tanár: Hujber Szabolcs

3. VitézEKE (100 pont): Czáka Lilla, Horváth Hunor, Saufert Sára (Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet), felkészítő tanár: Bodor Viktória

 

A verseny szervezői szeretettel gratulálnak minden versenyzőnek és a csapatok felkészítő tanárainak!

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 


< Vissza